DAAN.

Daan
DAAN.

Jouw ideale vakantieboek

Daan
DAAN.

Jouw ideale vakantieboek

‘Prachtig en ontroerend’
‘Mooi en intrigerend’ 

DAAN. is een meeslepende roman over het leven, de liefde en de dood. Een boek dat ontroert, verrast, en je soms tot nadenken stemt. Romantisch en licht filosofisch.

JVD - afbeeldingen website

Over Daan

'Echt mooi, vaak ontroerend, met veel wijze observaties.'
- Jeroen Windmeijer, auteur

Als Daan te maken krijgt met een groot verlies, wordt ze overspoeld door 'zoveel soorten van verdriet', die ook allerlei vragen oproepen. Ze merkt al meteen hoe moeilijk het is om je plek in te nemen. Hoe groot mag je verdriet zijn, hoe lang mag je rouw duren?

De liefde en de Stoïcijnen

DAAN. is een intrigerende, licht filosofische roman over de liefde, het leven en de dood, ook bekeken door de bril van de Stoïcijnen. Het is een melancholisch, ontroerend, maar geen somber verhaal, want de boodschap is hoopvol: love never ends.

Herkennen

Het verhaal meandert door de tijd, door de wereld, door het leven en de liefdes van Daan. Zij worstelt met vraagstukken waarin de lezer zich zal herkennen: is liefde eindig, hoe neem je afscheid, wat betekent trouw, wat is vergeving, waar en hoe neem je je plek in.
En: hoe kun je het leven en het lot aanvaarden - amor fati.

Ebook

Na een half jaar was DAAN. af en in juli besloot ik om het uit te geven als ebook via Kobo en Bol. En daar staat ze nu. Ik ben onnoemelijk trots, en heel benieuwd hoe lezers het gaan vinden.

Screenshot
Boek Daan

Over het schrijfproces

In januari 2023 gaf ik me op voor een prozacursus van thriller auteur Jeroen Windmeijer bij de Universiteit Leiden. Bepaald niet met het idee dat ik goed zou zijn in proza schrijven. Ik kon voor mijn kinderen toen ze klein waren niet eens een verhaaltje verzinnen, en speelde nooit met poppen vanwege een groot gebrek aan fantasie.

Uit de weg
Lange tijd ging ik dingen die ik niet kon uit de weg, maar daar was verandering in gekomen. Ik hoefde niet meer de beste te zijn, en als je iets niet kan, dan kun je er altijd wel beter in worden.

Misschien
Al na de eerste les had ik een ander idee hierover; misschien kon ik het toch wel. Maar vooral: wat vond ik het leuk! ‘Kan dit een boek worden’, vroeg ik na de laatste les, vlak voor de zomer, voorzichtig aan Jeroen. Die had daar geen enkele twijfel over.
Na de zomer pakte ik de spreekwoordelijke pen weer op, onder begeleiding en met aanmoediging van de bekende thriller-auteur.

Beeldhouwer
Het schrijven bleek een wonderbaarlijk en heel vervullend proces. Uren zat ik aan tafel terwijl de woorden, de plaatsen, de namen en de gebeurtenissen zomaar uit mijn toetsenbord rolden. Ik had soms geen idee waar het verhaal naartoe ging en dan schreef het zich van zelf. En ik voelde me als een beeldhouwer die de mooiste zinnen wilde scheppen.

Screenshot
IMG_2699

Is het autobiografisch?

Nee. En ja. Je eerste roman schijnt altijd min of meer over jezelf te gaan. Ik ben Daan niet, en Daan is mij niet. Wel maakt ze dingen mee die in meer of in mindere mate lijken op wat ik zelf heb meegemaakt. Ze denkt en voelt soms hetzelfde als ik. Maar ze maakt ook heel andere dingen mee.

 

Is het je eerste boek?

Nee. In 1995 verscheen O.J. Simpson, het proces van de eeuw, dat ik samen met Meindert van der Kaaij schreef.

En in 2014 verscheen ik vin y lyv, het geheim van onvolmaakt gelukkige ouders.

 

Playlist

In het boek worden verschillende liedjes aangehaald, ze staan in deze playlist!