Wat heb je er voor over

/

Net toen ik mijn zoveelste afvalpoging als mislukt wilde gaan beschouwen, toen las ik een artikel van Mark Manson. Schrijver, denker, levensenthousiasteling – wie zou dat niet willen zijn.

De belangrijkste vraag is volgens hem niet: Wat wil je het liefst?

Maar: Wat willen wij doorstaan om dat te bereiken?

Veel mensen willen een succesvol bedrijf, maar niet iedereen is bereid om grote financiele risico’s te nemen, om heel veel uur te werken, om te leven met onzekerheid. Veel mensen willen een slank en strak lijf, maar dan moet je wel iets veranderen in je leven.

Ja hoor, daar viel een kwartje. Ik roep al een jaar dat ik een paar kilo lichter wil zijn. Dat ik in de zomer leuke jurken wil dragen die me leuk staan. Maar dan is het weer vijf uur en dan heb ik trek. Dan is het weer avond en dan is het te gezellig om geen wijn en toastjes te nemen.

Het was waar wat deze Amerikaan schreef. Ik wilde heel graag slanker zijn, maar ik had er niets voor over.

Een zinnetje, een gedachte is het soms maar dat een enorm inzicht kan geven. Zo gaat dat in coaching, zo kan het ook gaan als je een artikel leest.

Het gaat er niet om wat je graag wilt, het gaat erom wat je ervoor over hebt om dat te bereiken.

Met die gedachte begon ik – nog optimistischer dan alle voorgaande keren – aan afvalpoging 184.