/

Een van mijn favoriete boeken is Wild van Cheryl Strayed, die als jonge Amerikaanse na enkele heftige gebeurtenissen de Pacific Crest Trail ging lopen. Een afgelegen, bergachtig wandelpad van Mexico naar Canada. Je vindt er beren op de weg, slangen, misschien een vreemde man. Je hebt eten voor weken bij je, je plakt je eigen pleisters, je reinigt je eigen drinkwater.

Ze ging, vrijwel ongetraind, met een zware rugzak op haar rug en met de angst onder haar arm.

Ze zei:

‘I knew that if I allowed fear to overtake me, my journey was doomed.

Fear, to a great extent, is born of a story we tell ourselves, and so I chose to tell myself a different story from the one women are told.

I decided I was safe. I was strong. I was brave.

Nothing could vanquish me.

Insisting on this story was a form of mind control, but for the most part, it worked.’

Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar als ondernemer kom ik heel wat angsten tegen. Ik was bang om hogere prijzen te vragen, ik vond het eng om mezelf te verkopen. Je kunt bang zijn om te investeren. Of je durft je niet te profileren, uit angst voor de oordelen van anderen, uit angst om hetzelfde te zijn als al die andere ondernemers. of omdat je bang bent om af te gaan.

Als Cheryl Strayed zichzelf niet dat andere verhaal had verteld, het verhaal dat ze veilig was, dat ze sterk was, dat ze moedig was – dan was ze had ze Wild niet geschreven, dan was het boek niet verfilmd, waarschijnlijk had ze dan ook geen populair radio-programma gemaakt. En bovenal was er in haarzelf niet in zo’n relatief korte tijd zoveel veranderd – de ondertitel van Wild is ’van verloren naar gevonden’.

Angst biedt je veiligheid, maar het kost je ook wat.